Wat is authentieke seitan?

Seitan is een koolhydraat arme en eiwitrijke vis- en vleesvervanger.

In het Japans betekent seitan letterlijk “gemaakt van eiwitten”. Het verhaal begint meer dan 1000 jaar geleden bij de Zenboeddhisten in Japan en China. Zenboeddhisten eten  noch vlees noch vis. In hun zoektocht naar plantaardige proteïne is seitan ontstaan. Deze vis- en vleesvervanger bevat tweemaal meer eiwitten en twintigmaal minder vet dan tofu.

Hoe werd authentieke seitan gemaakt?

De zenboeddhisten teelden zelf hun tarwe en spelt. Ze gebruikten krachtige oergranen. Pesticiden bestonden toen nog niet (gelukkig). Na de oogst werden de oergranen vermalen tot meel. Door het meel uit te wassen met afwisselend warm en koud zuiver water verdween ongewenste zetmeel en suiker . Het resultaat: een koolhydraatarm en eiwitrijk deeg. Dat werd gekneed totdat het de perfecte textuur kreeg. Een skill die jaren training en ervaring vereist. De Zenboeddhisten kookten de seitan in een smaakvolle bouillon. Een traditionele sojasaus met gember, knoflook en kombu algen. Zo creëerden ze hun heerlijk eiwitrijke seitan.

Hoe wordt de authentiek seitan van Bertyn gemaakt?

Vandaag maken de seitanmakers van Bertyn nog steeds authentieke seitan met oergranen zoals Oberkulmer Rotkorn spelt and Manitoba tarwe. De sojasaus die we gebruiken is, volgens een 500 jaar oud recept van Yoshio Aoki, een traditionele sojasaus die 15 maanden rijpt in eiken vaten.. De seitan van Bertyn is 100% biologisch, 100% vegan, koolhydraatarm, eiwitrijk en onweerstaanbaar lekker!

Seitan is een ongeëvenaarde visvervanger en vleesvervanger.

Vis bevat toxische metalen, vervuiling en xeno-oestrogenen. Authentiek seitan van Bertyn is biologisch en bevat deze slechte dingen niet. Daarnaast bevat authentieke seitan veel meer eiwitten dan vis. (bekijk de vergelijking)

Seitan is geen vlees. Voor elk stukje vlees dat je eet sterft een  dier en dan hebben we het nog niet over de impact dat het kweken van vlees heeft op ons milieu Authentieke seitan is 100% plantaardig en bevat daarnaast meer eiwitten dan vlees. 100% vegan. 100% biologisch en 100% dierenleedvrij (bekijk de vergelijking)

Seitan van Bertyn is gezonder dan veel andere vis- en vleesvervangers, die vaak veel vet of koolhydraten bevatten. Onze seitan is koolhydraatarm, eiwitrijk en vetarm.

Alles is 100% vegan en 100% bio. Beter voor jou. Beter voor onze aarde!

Bekijk onze producten:
Authentic steaks
Authentic blocs
Authentic tops

Inspiratie om te koken met bertyn

bekijk onze recepten

Wat fans over bertyn zeggen

Claudia Hirschberger

Blogger

“Ik kies vaak seitan, als ik reepjes maak die op vleesrepen lijken. De gerechten ´Saitan Stroganoff´ en ´Züri Seitan-Geschnätzi´ bijvoorbeeld profiteren niet alleen van de goede beet, maar ook van de lichtzoete eigen smaak van de seitan“

“De saus op de seitan is een andere smaak dan die het product zelf heeft en waarin het meestal kant-en-klaar gemarineerd aangeboden wordt. Ik vind dat deze smaak een harmonische combinatie vormt met andere ingrediënten. Ik spoel de seitan goed af voordat ik hem gebruik zodat het aroma niet dominant is en ik ben zuinig met zout bij de verdere verwerking”